När man ska välja mobiltelefon idag tittar man vanligtvis på följande saker; operativsystem, skärmstorlek, processor och minne, kamera och så klart pris. Utöver detta kan även övriga funktioner samt tillbehör vara intressant att kika på.

Operativsystem – vilket passar mig bäst?

Om du väljer en smartphone, är chansen att du kommer att plocka mellan de två mest dominerande operativsystemen på marknaden: iOS och Android.

iOS

iOS är Apples eget operativsystem, med regelbundna uppdateringar, en layout som känns igen om man redan använder Apples produkter och enkel navigering. Deras App Store innehåller 2,2 miljoner appar. Deras FaceTime (videosamtal) och iMessage (textmeddelanden) är förintegrerade och systemet synkroniseras sömlöst med Apple Mac.

Android OS

De flesta av de andra stora varumärkena använder Android OS som grund, men bygger egna system ovanpå med lite skillnader dem emellan. Android är mer anpassningsbart, fungerar med smartphones i alla prisklasser och är nära kopplat till alla Googles tjänster. Du kan välja mellan 2,8 miljoner appar i Google Play Butik.

Det finns en serie Android-telefoner som använder “ren Android”, dessa telefoner får alltid de senaste uppdateringarna först. Kika gärna på Google Pixel 4A som är den senaste modellen 

Skärmstorlek – är större bättre?

När det gäller skärmen på din smartphone spelar storleken verkligen roll. Telefoner med kompakta skärmar passar bekvämt i handflatan, vilket är bra för att surfa på språng.

Telefoner med en bredare skärm passar dig om du använder din smartphone för att arbeta med mobila dokument eller titta på videor. 

En viktig aspekt är vilken upplösning skärmen har. Detta sträcker sig från dåliga skärmar till rent fantastiska. Hur du använder telefonen avgör vilken skärm du ska satsa på. Den högsta befintliga definitionen för telefoner är för närvarande 3840 x 2160 pixlar (känd som 4K Ultra HD), följt av 2506 x 1440 (2K).

Fundera över hur du främst kommer att använda din mobiltelefon.

Mobiltelefonens processor och minne – större är bättre!

Det är på denna punkt de största skillnaderna i pris uppstår. Standardmodellen idag innehåller 64Gb minne och premiummodellerna vanligtvis 256 eller 512 Gb minne. Budgetmodellerna kan innehålla 16 eller 32 Gb, och har man små krav så kan det funka, men minst 64Gb rekommenderas. Ju mer desto bättre!

Processorn, som är telefonens hjärna, finns i flera olika modeller. Idag är det vanligaste en åtta-kärnig processor på 2,4 GHz. Variationen på telefoner släppta under 2020 sträcker sig från 1,1 till 3,1 Ghz.

Foto av Victor Freitas från Pexels

Kamera – för många en mycket viktig del av mobiltelefonen

Mobiltelefonens kamera har blivit allt viktigare och det finns modeller som säljer främst baserat på sin kamera. De allra flesta telefoner har idag flera kameror, vanligtvis med en primär kamera med högt antal megapixlar, därtill en porträttkamera och en vidvinkelkamera. 

För att ha koll på hur de olika mobiltelefonernas kameror står upp emot varandra är det en bra idé att kika in hos DXOmark och titta på deras jämförelser. 

Funktioner inbyggda i mobiltelefonen

Dagens mobilelefoner har en stor variation av inbyggda funktioner. Köper man en dyrare modell får man oftast fler funktioner som fungerar bättre, men även på budgetmodeller finns ofta flera av de mest efterfrågade funktionerna

4K videoinspelning

Detta är vanligtvis den högsta kvaliteten på videoinspelning som du hittar i en smartphone, men dessa filmer kommer att ta upp mer lagringsutrymme än vanliga.

Böjd skärm

Böjda skärmar och kantlösa skärmar gör smartphones ergonomiska att hålla, och de fungerar mycket bra med VR-teknik.

Fingeravtrycksläsare

En allt vanligare smartphone-funktion, en fingeravtrycksläsare ger dig kontroll över tillgången till innehållet i din telefon, vilket ökar säkerheten.

GPS

Smartphones använder ett globalt positioneringssystem för att bestämma din plats, som sedan kan användas av kartprogram för att ge dig anvisningar och visa dig närliggande platser av intresse.

Vatten-och dammbeständighet

Telefoner med IP-betyg är skyddade mot potentiell skada från vatten och damm. Ju högre certifieringsnummer desto mer skyddat är det. De dyraste telefonerna är ofta klassade IP68.

Trådlös laddning

Vissa enheter är kompatibla med trådlösa laddningsbanker, som laddar dem snyggt via induktion snarare än kablar.

Tillbehör till smartphones

Om tillbehör är viktigt för dig – välj iPhone eller Samsung. De är de största tillverkarna och har därmed väldigt många tillbehör speciellt för deras modeller. 

Många av tillbehören är inte modellspecifika, utan fungerar alldeles oavsett vilket märke på mobiltelefon man har, exempelvis minneskort, laddbanker etc.

Author

Write A Comment